Zhelias otroliga inre och yttre resa…

Jag tycker det är fantastiskt att höra hur människor lyckas ta sig igenom svårigheter. Att visa otrolig styrka och beslutsamhet. Att ta tag i sina liv och förändra. För några månader sedan träffade jag Zhelia. Hon skulle vara modell på en fotografering jag hade. Inte visste jag då, eller ens anade, vad hon hade gått igenom. När jag förstod det, så frågade jag om hon kunde tänka sig berätta sin historia här på bloggen. För att visa att det går att förändra och för att ge inspiration till andra som kanske är i en liknande situation. Historien var ännu starkare än det hon berättat för mig…

Så i två delar ska ni nu få Zhelias berättelse och läsa hennes egna ord om vad hon gått igenom. Och när jag läste hennes historia så kom jag på en massa saker som jag ville fråga henne. Så kanske får ni också möta henne i ett podavsnitt framöver. En superglad värmlänning 🙂 Här kommer del ett av hennes otroliga historia.

 

Träningen räddade mitt liv.

Min resa från att vara överviktigt och missbrukare, till att bli underviktig och sjuk, till den jag är idag.

År 2010
Det var när jag gick i 7an som allt började. Det pågick ett vädigt jobbigt trauma hemma som gjorde att jag blev en total rebell. Det var på det sättet jag visade att jag inte mådde bra, att jag inte hade någon som helst trygghet runt mig eller någon att prata med.
Skolan gick utför, mitt mående, mitt beteende, allt gick utför. Jag blev ett vrak.

År 2011-2012
Traumat fortsatte och det blev bara värre. Det var då mina missbruk började. Jag kunde inte kontrollera min dåliga psykiska hälsa och självmedicerade mig för att ”slippa verkligheten”.  Jag blev avstängd från skolor, blev hämtad av poliser och socialer hit och dit. Till slut blev jag placerad på ett behandlingshem i Småland där jag skulle läsa om 8an och förhoppningsvis bli av med allt dåligt och börja på ny kula. Jag var då överviktig och började testa olika dieter. Jag började också springa för att ha något att göra.

När jag flyttade hem och vi alla trodde att det skulle bli bra igen så hände det igen. Jag var tillbaka. Tillbaka i missbruken, fast värre än förra gången.

År 2013
Det hade gått så långt att jag inte kunde gå utanför dörren utan att vara påverkad utav något. Jag orkade inte. Jag var fortfarande överviktig och hade väldigt dålig hälsa både psykiskt och fysiskt. Till slut gick det för långt. Jag minns när jag skulle gå ur 9an. Jag kunde inte ens ta mig ur sängen. Jag låg 2 veckor i psykos och var riktigt dålig. Det var då jag bestämde mig för att jag måste göra något.

År 2014
Det var då min resa skulle startade. Jag skulle bli av med mina missbruk, jag skulle få tillbaka mitt liv igen och började planera hur jag skulle gå till väga. Jag fick ta distans från alla mina dåvarande ”vänner”  och isolera in mig. Jag klarade inte av alla dom som ville se mig falla. Jag isolerade mig från omvärlden och det var mitt sätt att komma till liv igen, jag var till slut tvungen att hitta någon sysselsättning. Det var där träningen kom in i bilden igen.

Då vägde jag 83 kg. Jag började med löpning. Sedan kom pappa och hade köpt några gymsaker och vikter, så började jag styrketräna. Jag kände redan från första gången att det var detta jag ville göra. Jag ville så gärna börja på gym som alla andra, vara normal. Men i mitt tillstånd då, så klarade jag inte av att vistas bland så mycket folk. Så jag började köpa hem allt mer gymsaker och byggde upp mitt egna lilla gym. Till slut var jag helt fast. Från dom ena missbruken till dom andra. Jag åt i princip ingenting och tränade 3-4 gånger per dag. Kilona bara rasade. men i mitt huvud ville jag bara ner mer och mer…

/Zhelia

Del 2 kommer på onsdag.

 

www.optimeradig.se
Gillar du innehållet i bloggen, så blir jag jätteglad om du hjälper till att sprida budskapet vidare 🙂 Twittra t ex om min blogg och dela gärna via knapparna. Bli vän med mig på Facebook, och följ mig på Instagram. Kontakta mig på bennyottosson@me.com eller på tel 0708-519161.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *