Mitt nya iPhone-tillbehör: blodsockermätare

Ja, jag vet. Jag är kanske inte helt normal. Men tänk om alla människor vore normala. Så tråkigt 🙂 Jag har sedan några år en blodtrycksmätare. Det är nog en anledning till att jag idag inte tar blodtryckssänkande medicin, som läkarna ville ge mig för ett par år sedan. Jag gav mig den på att få ner det på annat sätt. Och då var det bra att kunna mäta blodtrycket i lugn och ro hemma.

Så nu har jag införskaffat en blodsockermätare också. Jag är ingen expert på blodsocker ännu, men jag ska bli 🙂 Det jag läst mig till är att det är bra för kroppen att hålla ett lågt och stabilt blodsocker. Då utsöndrar kroppen mindre insulin. Och det är bra av flera skäl. Följande text är hämtad från den utmärkta sajten Kostdoktorn:

”Problemet med socker och stärkelse

Kolhydrater, snabba såväl som långsamma, bryts alla ned imagen till enkla sockerarter. Sockret tas upp i blodet och höjer blodsockret, vilket ökar produktionen av hormonet insulin. Det är kroppens mest fettlagrande hormon.

Insulin produceras i bukspottskörteln. I större mängd förhindrar hormonet fettförbränning och lagrar in överskott av näring i fettceller. Det kan efter en tid (någon timme) leda till ett underskott av näring i blodet vilket skapar hungerkänslor, och s.k. ”sötsug”, varefter man vanligen äter mer. Sen startar processen igen, en ond cirkel med viktuppgång.

Lågt intag av kolhydrater i kosten ger tvärtom lägre och stabilare blodsockerhalt och därmed lägre insulinvärden. Det ökar frisättning av fett från fettväven och ökar fettförbränningen. Därmed brukar kroppsfettet minska successivt, särskilt runt magen hos bukfeta personer.”

Men förutom för vikten, så är det också bra att hålla ner insulinnivån för att minska risken för många av vår tids vanligaste sjukdomar. Läs allt om detta i Andreas Eenfeldts fantastiska bok ”Matrevolutionen”. T ex har man trott att högt kolesterol orsakar hjärt- och kärlsjukdomar. Men nu har man funnit att det orsakas av inflammationer i ådrorna som man får av kolhydrater och Omega-6. Bra artikel om detta av en amerikansk hjärtläkare.

Så nu ska jag lite då och då testa mitt blodsocker, för att se t ex vad som händer när jag äter olika saker. Min första test gav låga 3,9. Ett normalt ”fastevärde” sägs vara mellan 4-6. Då hade jag ändå ätit ca en timma tidigare. I och för sig lågkolhydratlunch, men ändå.

Någon kanske tycker detta låter som ett trist sätt att förhålla sig till hälsa och mat. Men jag tycker det är jättespännande. Och jag lider inte av att inte kunna vräka i mig smörgåsar, pasta, ris, godis och frukt. Jag känner mig ännu mer som en livsnjutare numer. Och jag är inte totalnördig. Om en stund ska jag äta pizza 🙂

God fortsättning.

/Benny

bild

2 reaktioner på ”Mitt nya iPhone-tillbehör: blodsockermätare

    1. Det är lite kul faktiskt. Jag ligger normalt en bra bit under 4. Efter en valig pizza i förrgår slog jag nytt rekord med 6.2. Pizza är inte bra 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *