Jag grät när jag såg filmen om lchf och periodisk fasta…

Ja, nu tror ni jag har flippat ur helt. Men jag tror de flesta av er också kommer att få en tår i ögat om/när ni ser filmen. Den är mycket sevärd. Det är en Hollywood-produktion från 1997 med Meryl Streep i huvudrollen, som heter ”First do no harm”. Filmen är en dramatisering av en verklig händelse och handlar om en familjs kamp för en son de håller på att mista i epilepsi och om läkarnas motstånd mot att testa en behandling med ketogen (strikt lchf) kost och periodisk fasta. Hela filmen finns på YouTube (länk nedan).

Skärmavbild 2014-03-11 kl. 17.30.27

Filmens regissör Jim Abrahams som bl a gjort Den nakna pistolen mm, är pappa till Charlie som är den lille kille som historien i verkligheten handlar om.

Efter sluttexterna möter ni en rad birollsinnehavare som en gång i tiden varit epileptiska barn och som räddats med ketogen kost. Sjuksköterskan som i många år kämpat för den ketogena kosten vid John Hopkins sjukhus spelar också sig själv.

När Charlies histora började 1994 fanns det bara ett sjukhus i hela världen som erbjöd ketogen diet som epilepsibehandling. Idag finns över 200 sjukhus i världen. Familjen Abrahams har kämpat för detta genom filmen och sin stiftelse, The Charlie Foundation for Ketogenic Therapies.

Det trista är att man upptäckte fördelarna med ketogen kost på John Hopkins sjukhus redan på 20-talet. Sen på 40-50-talet kom de stora läkemedelsbolagen med mediciner mot epilepsi. Gissa vad som hände med ketogen kost då…

Här är en YouTube-film om Jim Abrahams och den verkliga händelsen mm (14 min). Här säger läkare rent ut att det är på grund av läkemedelsföretagen som ketogen kost inte slagit igenom! Och hur många har fått lida och till och med dö på grund av det? Sjuksköterskan som jag skrev om ovan, som har en roll i filmen, sägs i detta inslag vara den som har hållit denna kunskap vid liv. Hade hon inte gjort det hade förmodligen ingen idag blivit hjälpt av kosten.

Man hör fler och fler historier där patienter tar eget ansvar och letar upp information som hjälper dem. Kända på nätet är bl a Ari Meisel (Chrohns sjukdom), Dr. Terry Wahls (MS), m fl. Och hade jag själv gått efter vad läkarna sa, hade jag gått på blodtryckssänkande medicin nu. Jag säger inte att sjukvården och läkarna gör ett dåligt jobb. De gör ett fantastiskt jobb. Men ibland önskar jag lite mer lyhördhet, nyfikenhet och ett intresse även för det som inte finns tillräckligt med forskning kring, när det trots allt visar sig fungera. Och som sägs i filmen så finns det inte alltid så mycket forskning på nyare mediciner heller. Vilket inte är ovanligt att man provar.

» Hela filmen på YouTube (1.34 tim)

Mer info kring epilepsi och ketogen kost
Även i Sverige jobbar man med detta. Från Vårdguiden: ”Minst 60 000 personer i Sverige har epilepsi och nästan 5 000 nya insjuknar varje år. Epilepsi är något vanligare bland män än bland kvinnor. En del barn med svår epilepsi kan också få färre anfall om de genomgår särskild kostbehandling, så kallad ketogen diet. Det är oklart varför endast barn blir hjälpta av detta. Metoden är inte ny men den har återupptagits och etablerats i Sverige under de senaste åren. Mellan 20 och 30 barn med särskilt svårbehandlad epilepsi får varje år börja med ketogen diet när andra behandlingsalternativ misslyckats. Behandlingen, som innebär en extremt strikt fettrik diet, kräver en mycket detaljerad instruktion och kontroll med mycket noggrann uppföljning av vad barnet äter.”

Kostdoktorn om ämnet

Annika Dahlqvist om ämnet

Podcast med en läkare i USA vars barn fick epilepsi och blev helt bra med ketogen kost

Benny Ottosson
www.optimeradig.se
Gillar du innehållet så blir jag jätteglad om du hjälper till att sprida budskapet vidare 🙂 Twittra t ex om min blogg. Och dela gärna detta inlägg. Produkter du köper på min sida får jag provision på. Ditt pris är alltid detsamma. Men du stöttar mitt ”folkhälsoarbete” genom att handla via länkarna. Bli gärna vän med mig på Facebook, följ mig på Twitter och Instagram. Kontakta mig på bennyottosson@me.com eller på tel 0708-519161.

Follow Me on Pinterest

2 reaktioner på ”Jag grät när jag såg filmen om lchf och periodisk fasta…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *