”Man blir lika lite fet av fet mat, som man blir grön av grön mat…”

Efter föreläsningen jag var på för någon vecka sedan, om lågkolhydratkost, så kommer jag att göra några inlägg med anknytning till det. Och berättelserna om hur lågkolhydratkost hjälper många, kryper närmare och närmare. Som exempel har jag pratat med två kollegor den senaste veckan. Den ene kollegans far är diabetiker och hade fått rådet om lågkolhydratkost av sin läkare (!) och blivit bra. En annan kollega har under ganska kort tid gått ner 11 kg. Inte genom att extremt utesluta kolhydrater, utan dra ner på mängden. Och framförallt sluta med de värsta som finns i skräpmat, bakverk, kakor, godis och läsk.

Jag tänkte börja med myten om mättat fett…

På 1950-talet presenterade forskaren Ance Keys hypotesen att mättat fett orsakar  hjärtsjukdomar och senare att mättat fett höjer kolesterolet. Hans forskning kan ha givit upphov till en av de värsta missförstånden inom kost, hälsa och fett i modern tid…

I hans kända studie ”The Seven Countries Study” undersökte han förhållandet mellan hur mycket mättat fett man åt i olika länder och hur mycket hjärtsjukdomar det fanns. Problemet var att det inte fanns något mönster. Då tog han bort en massa länder som inte passade in i hans hypotes, bl a Holland och Norge. Så praktiskt. Då stämde hans tes plötsligt. Det har man nu byggt kostråd på i 50 år nu… Och problemet var att när vi åt mindre fett så blev istället vår bränslekälla kolhydrater. Vilken istället har gjort att vi blivit mer överviktiga och sjukare…

Keys sa också att mättat fett höjer kolesterolet och att det i sin tur höjer risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Men det finns egentligen ingen bra forskning som stödjer detta. Istället har det visat sig att kolhydrater skapar inflammationer i våra kärl som kan försämra blodflödet. Och riskerna med kolesterol har också börjat att ifrågasättas.

Istället har 18 s k RCT-studier (studier av hög kvalitet) visat att lågkolhydratkost är bättre för att gå ner och hålla vikten än lågfettkost. Summa 18-0 till lågkolhydrat.

Som professor Fredrik Nyström sa; ”Man blir lika lite fet av fet mat som man blir grön av grön mat”…

Läs mer
De 18 RCT-studierna
Allt om kolesterol

En liten kul filmsnutt om Keys forskning

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *